Відбувся міжкафедральний науковий семінар «Формально-граматична й семантико-синтаксична типологія сурядних словосполучень у сучасній українській мові»

27 лютого 2024 року на базі «Лінгвістичного центру» відбувся міжкафедральний науковий семінар. Викладачі кафедри української мови та кафедри української літератури обговорили актуальне мовознавче питання «Формально-граматична й семантико-синтаксична типологія сурядних словосполучень у сучасній українській мові». Модерувала поважне зібрання завідувач кафедри української мови доцент Павлова Ірина Григорівна.

З доповіддю до присутніх звернулася аспірантка четвертого року навчання Комлик Наталія Юріївна (науковий керівник – доцент Педченко Світлана Олександрівна). Здобувачка третього рівня вищої освіти окреслила найважливіші аспекти порушеної наукової проблеми, зокрема обґрунтувала лінгвістичний статус сурядного словосполучення, виявила його позицію в системі інших одиниць, стратифікувала формально-граматичні та семантико-синтаксичні параметри досліджуваного лінгвального явища тощо.

Усі присутні на міжкафедральному семінарі науковці виявили глибокий інтерес до порушеної проблеми. Професор Ленська Світлана Василівна, доценти Кирильчук Оксана Борисівна, Мелешко Віра Анатоліївна, Павлова Ірина Григорівна, Ніколашина Тетяна Іванівна, старший викладач Білик Галина Миколаївна ставили питання щодо стилістичної маркованости сурядних словосполучень, притаманної їм номінативної функції комунікативної природи, розмежування з однорідними членами речення, опозиційних / корелятивних зв’язків із предикативністю тощо.

Доцент кафедри української мови Людмила Володимирівна Дейна наголосила на тому, що сучасне мовознавство вимагає від дослідників ґрунтовного переосмислення вже описаних одиниць, вивчення їх у нових проєкціях, в інших умовах та з огляду на новітні наукові концепції й тенденції. Не винятком у цьому аспекті є словосполучення, яке й дотепер не має уніфікованого потрактування й статусу. Дискусійним лишається питання формально-граматичної організації компонентів словосполучення і, відповідно, – місце сполук слів, поєднаних сурядним зв’язком, їхня структурна організація, семантична специфікація, функційно-комунікативний потенціал, когнітивні параметри та ін.

Старший викладач кафедри української мови Лукаш Наталія Миколаївна зауважила, що вивчення словосполучення як синтаксичної одиниці має тривалу історію, проте лінгвістичне потрактування його природи й досі неоднозначне. Актуальність фахового мовознавчого усвідомлення вирізненої аспіранткою проблеми зумовлена необхідністю повного й системного представлення сурядних словосполучень, з’ясування їхніх формально-граматичного й семантико-синтаксичного виявів з опертям на засадничі принципи функційно-категорійної граматики.

Усі присутні звернули увагу на об’єктивну потребу чіткого й науково виваженого обґрунтування концепції, відповідно до якої сурядні словосполучення посядуть таке ж місце в системі мови, як і підрядні, а також наголосили на важливості комплексного підходу до класифікації розгляданих одиниць.

Факультет української філології та журналістики запрошує на навчання до аспірантури за спеціальністю 035 Філологія всіх охочих ґрунтовно вивчати актуальні проблеми сучасного мовознавства та літературознавства.

You may also like...