Захопливий діалог із письменницею – знання, натхнення й майстерклас

14 травня 2021 року першокурсники факультету філології та журналістики (група УФ‑11) та психолого-педагогічного факультету (групи ПО‑115, ПО(ен)‑116, ПО(опр)‑117) Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка в онлайн-форматі поспілкувалися з відомою полтавською письменницею, членкинею Національної спілки письменників України, лінгвісткою, перекладачкою, педагогинею, лауреаткою низки престижних регіональних премій Тетяною Луньовою (Горицвіт).

Зустріч мала навчально-виховний і профорієнтаційний характер. Літераторка розповіла майбутнім учителям і філологам про свій художній доробок для юного читача, зокрема презентувала казки для дошкільнят і молодших школярів та видання екологічної тематики для старшокласників; розкрила власне бачення сучасної дитячої книги, закцентувала її пізнавальні, інтермедіальні, креативно-ігрові складники, якими й сама неодмінно доповнює цікаву та розважальну художню оповідь.

Розмова про авторський творчий набуток переросла в обговорення проблем і здобутків новітнього дитячого письменства України, його зв’язку з традицією й відкриття незнаних обріїв, актуальності змісту, якості форми, зокрема мовної культури творів, зміни шкільних програм із літератури й літературного читання тощо. Студенти були активними й небайдужими співрозмовниками, ставили посутні питання, висловлювали власні думки, демонстрували читацький досвід і смак.

Удячна аудиторія отримала незвичайний подарунок від гості: пані Тетяна поділилася методикою творчої праці, розповіла про роль натхнення у творчому процесі, добір тем для подальшої розробки, придумування заголовків, писання й саморедагування, необхідність знання психології читача, важливість зустріти художника-однодумця для роботи над книгою тощо, розкрила найважливіший «секрет» творчості – це любов до своєї справи й ретельна праця. Ці поради, зокрема, допоможуть студентам спробувати власні сили в літературі – написати оригінальний художній твір для дітей.

Творча зустріч відбулася в рамках вивчення навчальної дисципліни «Дитяча література» й теми «Дитячі письменники Полтавщини». Її організувала й провела старша викладачка кафедри української літератури й кафедри філологічних дисциплін і методик їх викладання ПНПУ імені В. Г. Короленка Галина Білик.

You may also like...