Неформальна освіта майбутніх журналістів

Студентки факультету філології та журналістики Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Анна Гринь й Анна Дейнека, які навчаються за спеціальністю 061 Журналістика, взяли участь у серії вебінарів «У фокусі – Крим», організованих Національною спілкою журналістів України. Доцентка кафедри журналістики, гарантка ОП «Журналістика» Марина Свалова підкреслила, що ці онлайн-заходи, лекторами яких стали провідні вітчизняні журналісти та правозахисники, є складовою неформальної освіти із професійних дисциплін, зокрема «Журналістської етики». Студентки отримали сертифікати про успішне завершення курсу.

Як зазначила очільниця факультету філології та журналістики Оксана Кирильчук,  упродовж листопада-грудня 2021 р. Анна Гринь й Анна Дейнека прослухали важливий світоглядний курс, який відвідали понад 1400 учасників – працівники національних і регіональних масмедіа, студенти й викладачі журналістських кафедр із 26 вишів.

Під час вебінарів тривалістю 30 академічних годин студентки ознайомилися зі специфічними аспектами роботи журналістів: збором та перевіркою інформації і матеріалів в умовах обмежених можливостей; пошуком, створенням та підтримкою зв’язків із джерелами інформації; створення баз даних про проблеми Криму; проведення журналістських розслідувань та створення тематичних циклів журналістських матеріалів, фільмів, спеціальних програм. Оксана Кирильчук підсумувала, що така форма освітньої активності може бути реалізована для поглиблення знань здобувачок вищої освіти першого (бакалаврського) рівня у межах вивчення дисципліни «Журналістська етика» у ІІІ семестрі 2021–2022 н. р. за ОП «Журналістика».

Доцент кафедри журналістики Сергій Шебеліст зауважив, що результати навчання з онлайн-курсу «У фокусі – Крим»  відповідають окремим очікуваним результатам навчання з навчальної дисципліни «Журналістська етика» і запропонував визнати результати навчання Анни Гринь й Анни Дейнеки у неформальній освіті як складової вивчення освітнього компонента «Журналістська етика» за темами «Журналіст і суспільство» та «Журналістика в екстремальних обставинах».

You may also like...