Виконавча продюсерка Українського радіо Юлія Шелудько прочитала лекцію полтавським студентам-журналістам

28 лютого 2024 р. студентам ОП «Журналістика» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка виконавча продюсерка Українського радіо, членкиня Редакційної ради Суспільного мовлення Юлія Шелудько прочитала онлайн-лекцію «Що таке суспільне мовлення в Україні та світі?»

Юлія Шелудько розповіла про найбільш авторитетних суспільних мовників у світі, нагадала, що Суспільне мовлення в Україні утворилося у 2017 р. і його редакційна політика базується на дотриманні журналістських стандартів. Зокрема говорили про баланс думок і точок зору, достовірність, відокремлення фактів від коментарів, точність, повноту, оперативність. Лекторка звернула увагу студентів, що під час війни в інтересах суспільства журналіст може відходити від окремих стандартів. Ключові тези продюсерка увиразнювала прикладами, зверталася до досвіду здобувачів освіти, коли предметом аналізу були суперечливі соціальні та медійні процеси.

Також лекторка підкреслила, що Українське радіо розпочало мовлення 16 листопада 1924 р. і за сто років не припиняло діяльності, навіть коли країна потрепала від блекаутів. Цьогоріч суспільний мовник готується до столітнього ювілею і з цієї нагоди разом із регіональними редакціями планує створити серію радіопрограм. Також Юлія Шелудько розповіла про один із найвідоміших брендоутворювальних проєктів Суспільного – Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Студенти натомість ділилися своїм досвідом написання радіодиктантів, наголошували, що завжди з нетерпінням чекають, коли суспільний мовник оголосить авторів і читців радіодиктанту.

Практична частина зустрічі була присвячена підготовці журналістських матеріалів для різних медіаплатформ. З-поміж іншого говорили про те, як відеоматеріали адаптувати для радіо або поширювати як подкаст. Лекторка висловила думку, що саме за подкастами майбутнє журналістики, а студенти повинні спробувати свої сили в різних медіа, щоб бути конкурентними у професійному середовищі.

Орагнізувала й модерувала зустріч старша викладачка кафедри журналістики Оксана Зелік. Кафедра журналістики висловлює вдячність виконавчій продюсерці Українського радіо Юлії Шелудько за цікаву й актуальну лекцію, а стейкголдерам – Полтавській філії АТ «НСТУ» «Полтавська регіональна дирекція “Лтава”» – за сприяння в організації зустрічі.

You may also like...