«Воєнна есеїстика Сергія Шебеліста»: на факультеті української філології та журналістики відбулося засідання читацького клубу

3 квітня 2024 р. у межах тижня факультету української філології та журналістики кафедра журналістики запросила всіх охочих на зустріч із Сергієм Шебелістом – доцентом кафедри, кандидатом наук із соціальних комунікацій, стипендіатом програми українського ПЕН. Захід присвятили 110-й річниці Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, він став знаковою подією з-поміж усіх засідань кафедрального читацького клубу, який діє вже кілька років.

Сергій Шебеліст – військовослужбовець ЗСУ, із лютого 2022 р. боронить нашу державу від російських загарбників. Автор колонок та есеїв зустрівся онлайн зі своїми колегами та студентами, щоб поділитися цікавинками публіцистичної майстерності і творчими планами. 

Модераторка зустрічі доцентка кафедри журналістики Марина Свалова акцентувала увагу на значущості сучасних есеїстики й колумністики, що, як і поезія, фіксують воєнну реальність, осмислюють її, формують ту гуманітарну ауру нації, про яку писала колись Ліна Костенко.

До обговорення публікацій Сергія Шебеліста, оприлюднених у полтавських виданнях та на його фейсбук-сторінці, активно долучилися студентки другого курсу. Анна Біда, Валерія Нога, Вікторія Безручко, Катерина Главатських і Яна Губська ділилися з викладачами, студентами й автором своїми міркуваннями щодо актуальності його есеїв та колонок, тих прийомів креативного письма, які зацікавили майбутніх журналісток.

Завідувачка кафедри історії України професорка Людмила Бабенко як активна читачка публіцистики Сергія Шебеліста відзначила важливість його доробку для історичної науки, наголосила на тому, що ці рефлексії війни й опору – надзвичайно цінні для глибокого розуміння тих подій, які ми всі нині переживаємо.

Сергій Шебеліст коментував свої тексти, охоче ділився творчими прийомами, доповнював рефлексії студентів історіями написання своїх колонок та есеїв, говорив про тих побратимів-героїв, які вже, на жаль, повернулися додому на щиті, але навіки житимуть у його історіях.

Старша викладачка кафедри журналістики Оксана Зелік зауважила, що публікації Сергія Шебеліста – це не просто фіксація воєнних буднів, щоденного героїзму наших захисників і захисниць, це – увиразнення голосу Полтави, її видимість у загальноукраїнському культурному контексті.

Завідувачка кафедри журналістки професорка Світлана Семенко подякувала своєму колезі за теплий творчий діалог та фахові рекомендації, які допоможуть майбутнім журналістам розвивати і навички креативного письма, і журналістську спостережливість, і читацький смак.

Очільниця факультету філології та журналістики доцентка Оксана Кирильчук щиро привітала всіх присутніх із такою подією – зустріччю з талановитим автором, досвідченим педагогом, справжнім патріотом своєї справи і країни. Вона побажала Сергієві Шебелісту натхнення, Божого захисту і якнайшвидшого повернення з перемогою у студентські аудиторії, де його завжди чекають уважні та вдумливі слухачі.

You may also like...