Відбулося засідання робочих груп зі створення /оновлення освітньо-професійних програм для підготовки бакалаврів і магістрів за спеціальністю 061 Журналістика

19 червня 2024 р. на факультеті української філології та журналістики Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка у змішаному форматі відбулося засідання робочих групи зі створення/оновлення освітньо-професійних програм «Журналістика» першого (бакалаврського) і другого (магістерського) рівнів вищої освіти.

В обговоренні проєктів ОП узяли участь деканка факультету української філології та журналістики Оксана Кирильчук, завідувачка кафедри журналістики професорка Світлана Семенко (гарантка ОП «Журналістика» другого (магістерського) рівня), доцентка Марина Свалова (гарантка ОП «Журналістика» першого (бакалаврського) рівня), доцентка Леся Лисенко, старша викладачка Оксана Зелік, члени робочих груп: директорка департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної військової адміністрації Вікторія Пилипенко, директорка ПП «Вісті Плюс» Юлія Шабля, здобувачка освіти першого (бакалаврського) рівня освіти Анна Біда і здобувачка освіти другого (магістерського) рівня освіти Тетяна Чубенко.

Як стейкголдери до обговорення долучилися начальник пресслужби 18 окремої бригади армійської авіації Євген Ракіта, головна редакторка сайту «Сіль.Медіа» Катерина Ткаченко, головна редакторка сайту «Полтавська хвиля» Валерія Литвин, кореспондентка філії АТ «НСТУ» «Полтавська РД» Лілія Пархоменко, головна редакторка видання «Полтавська Думка» Діана Страшко.

Обговорення проєктів ОП відбулося в межах науково-методичного семінару «Професійна підготовка журналістів для регіональних медіа: підсилення конкурентоспроможності випускників».

Очільниця факультету української філології та журналістики Оксана Кирильчук відзначила активну роботу кафедри журналістики з урізноманітнення форм співпраці зі стейкголдерами для вдосконалення освітніх програм «Журналістика» першого (бакалаврського) і другого (магістерського) рівнів вищої освіти відповідно до потреб сучасного медіаринку й тенденцій розвитку регіональних медіа.

 Марина Свалова, гарантка освітньої програми «Журналістика» першого (бакалаврського) рівня, зазначила, що унікальність ОП полягає у підготовці фахівця, здатного до мобільного і креативного вирішення складних виробничих завдань у ЗМК України та регіону, зокрема в медіа територіальних громад;  розширенні фахових компетентностей компетентностями редакторського спрямування; залученні студентів до медіаосвітньої діяльності (відповідно до реалізації медіаосвітньої моделі кафедри журналістики); проведенні семінарів-практикумів із журналістської майстерності на базі Центру дослідження полтавської журналістики. Також у контексті своєї доповіді «Методика підготовки студентських творчих проєктів із креативного письма спільно з полтавськими журналістами» гарантка ОП висвітлила основні аспекти взаємодії з полтавськими медіа для реалізації таких ініціатив.

Завідувачка кафедри Світлана Семенко проаналізувала особливості використання методу ділової гри у межах опанування курсу «Медіаправо» і представила оновлену систему творчих завдань до ОК «Медіаправо».

Леся Лисенко презентувала алгоритм використання цифрових освітніх технологій у викладанні журналістських дисциплін, який сприятиме  формуванню фахових компетентностей майбутніх медійників.

Оксана Зелік ознайомила з принципами й техніками створення ефективних історій у соціальній рекламі, відповідно до яких буде оновлено ОК «Практикум з реклами».

Юлія Шабля відзначила практичну спрямованість запропонованого проєкту ОП «Журналістика» й порадила посили практичний компонент ОК «Медіастилістика» виконанням творчих завдань із залученням матеріалів полтавських видань.

Лілія Пархоменко позитивно оцінила проєкт ОП й наголосила на важливості систематичної співпраці зі стейкголдерами-випускниками, яку здійснює кафедра журналістики. Також запропонувала продовжити залучення випускників до майстер-класів, гостьових лекцій, спільних творчих проєктів, спрямованих на створення теле- та радіоматеріалів, контенту для соцмереж. Валерія Литвин порекомендувала доповнити ОК «Практикум з регіональної журналістики» темами про специфіку висвітлення роботи органів місцевого самоврядування.

Катерина Ткаченко наголосила на тому, що представлений проєкт ОП «Журналістика» першого (бакалаврського рівня) спрямований на розвиток навичок роботи в команді, дуже важливих для діяльності будь-якого медіа. Стейкголдерка запропонувала організовувати практичні заняття з окремих ОК, наприклад, «Проблематика медіа», у формі ділової гри, максимально наближеної до роботи редакції.

Анна Біда відзначила актуальність освітніх компонент, представлених у проєкті програми, також наголосила на важливості креативних форм взаємодії з полтавськими медійниками.

Світлана Семенко, гарантка освітньої програми «Журналістика» другого (магістерського) рівня, зазначила, що освітньо-професійна програма створена з урахуваннях сучасних тенденцій підготовки магістрів у галузі журналістики в Україні та підготовкою фахівців медіагалузі, здатних до створення якісного медіапродукту,  організації та управління медіапроєктами, реалізації медіаосвітньої політики держави. Програма містить значну складову компоненту, спрямовану на індивідуальну й групову практичну та науково-дослідну діяльність здобувачів вищої освіти, тісну співпрацю з редакціями різних видів медіа.

         Директорка департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної військової адміністрації Вікторія Пилипенко відзначила практичну спрямованість запропонованого проєкту ОП «Журналістика» магістерського рівня, яка корелює з чинним Стандартом вищої освіти 061 Журналістика й порадила у 2024/ 2025 н. р., щоб запропоновані програми «Навчальної практики в медіагалузі», «Виробничої практики в медіагалузі», «Виробничої практики з управління медійними та медіаосвітніми проєктами» корелювали з ключовими положеннями чинного закону України «Про медіа».

Головна редакторка «Полтавської хвилі» Валерія Литвин порекомендувала доповнити ОК «Управління медіпроєктами» темою про написання грантових медіапроєктів для регіональних медіа.

         Головна редакторка «Сіль медіа» Катерина Ткаченко наголосила на тому, що обговорюваний проєкт ОП «Журналістика» другого (магістерського рівня) спрямований на підготовку магістрів журналістики з сучасним світоглядом і критичним мисленням, здатних на високому професійному рівні формувати соціокультурний інформаційний простір з врахуванням інноваційних комунікаційних стратегій, що є важливим в умовах конкуретності в інформаційному полі України. Стейкголдерка запропонувала ввести в освітню програму ОК «Візуальні комунікації», яка сприятиме розробці й реалізації інноваційних проєктів.

         Стейкголдерка Лілія Пархоменко відзначила важливість ОК «Журналістська діяльність в умовах цифрових трансформацій», а членкиня робочої групи, здобувачка Тетяна Чубенко – освітньої компоненти «Стратегії розвитку журналістики».

Кафедра журналістики висловлює подяку всім учасницям та учасникам засідання за підтримку освітньо-професійних програм і сподівається на подальшу співпрацю.

You may also like...