Професорка кафедри української літератури Світлана Ленська виступила на Міжнародній конференції до 120-річчя Докії Гуменної

20-22 червня 2024 року у Києві відбулася Міжнародна наукова конференція «Інтелектуальний поєдинок з імперією: Творча спадщина Докії Гуменної в історико-культурній перспективі», співорганізаторами якої стали Міністерство освіти і науки України, Український інститут національної пам’яті, Інститут історії України НАН України, Національна спілка краєзнавців України, Український науково-дослідний та освітній центр вивчення Голодомору (HREC in Ukraine), Науково-освітній консорціум вивчення Голодомору (HREC) при Канадському інституті українських студій Альбертського університету.

У панельних дискусіях взяли участь науковці з Польщі, Канади, а також з багатьох українських міст: Києва, Рівного, Одеси, Запоріжжя, Хмельницького, Ужгорода, Сум та інших.

Із доповіддю «Викриття злочинів тоталітарного режиму у малій прозі Докії Гуменної» виступила професорка кафедри української літератури Світлана Ленська. Вона проаналізувала ранні твори письменниці, зокрема нариси «Листи із степової України» та «Ех, Кубань, ти Кубань хлібородная», що правдиво розкривали імперіалістичні практики більшовицької влади щодо українського селянства. Знищення українського села сталінською політичною системою та Голодомор відтворені також у пізніших творах письменниці, зокрема у «Куркульській вілії» та «Поклонникові зорі мудрих».

Під час панельних дискусій було висвітлено та обговорено низку наукових проблем, пов’язаних із творчістю Докії Гуменної, що була свідком трансформаційних процесів на тлі української історії ХХ століття, а її художні тексти є важливим джерелом антиімперського дискурсу в нашому культурному просторі.

You may also like...