Віра Мелешко – спікерка просвітницького зібрання

Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка та Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. П. Котляревського віддавна мають найрізноманітніші точки дотику. Одна з них – просвітництво. У Канадсько-українському бібліотечному центрі, який функціонує при обласній бібліотеці, 12 вересня 2024 року відбулося просвітницьке зібрання «”В Полтаві народився, Ізаром освятився” (до 105-ої річниці від дня народження Олекси Ізарського)». Спікер зібрання – Віра Мелешко, завідувачка кафедри української літератури ПНПУ імені В. Г. Короленка.

Віра Анатоліївна розкрила основні віхи долі Олекси Ізарського (1919 – 2007 р.; Олексій Мальченко) та науково-популярно проаналізувала його сімейний роман-хроніку із восьми книг. Вона акцентувала, що літературознавець, перекладач, український письменник Ізарський – уродженець Полтави, і про це він пам’ятав, мешкаючи і в Німеччині, і у США. Тож краянин-ювіляр – взірець патріота. Крізь призму головного героя роману «Хроніка життя Лисенків», автобіографічного у своєму вияві, автор показав яскравого представника української нації та носія історичної пам’яті. Особливо актуальним такий образ є сьогодні, коли Україна виборює суверенітет і територіальну цілісність у російсько-українській війні.

На сайті обласної бібліотеки зазначено: «Справжню інтелектуальну насолоду отримали присутні від виступу, присвяченому ювілею Олекси Ізарського, доцента, кандидата філологічних наук, завідувачки кафедри української літератури Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка – Віри Мелешко. Її лекції завжди користуються неабиякою популярністю і неодмінно збирають чисельну аудиторію».

Направду, слухачі, з-поміж яких переважно мешканці Полтавської громади, зацікавилися розповіддю В. Мелешко, зазначивши, що подібні зібрання не лише інформативні, а й виховні.

You may also like...