Журналістка Наталія Сіробаб розповіла короленківцям про особливості ґендерно чутливої журналістики

25 листопада 2020 р. на факультеті філології та журналістики Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка відбувся майстер-клас «Висвітлення ґендерно чутливих тем у регіональній журналістиці». Його провела журналістка Інтернет-видання Kolo.news, авторка порталу «Повага», наша випускниця Наталія Сіробаб. Захід приурочили до Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, який відзначають у світі з 1999 р. за рішенням Генеральної асамблеї ООН. Дату 25 листопада обрали в пам’ять про сестер Мірабаль – політичних активісток, забитих до смерті палицями таємною поліцією за наказом диктатора Домініканської Республіки Рафаеля Трухільйо в 1960 р.

Під час майстер-класу журналістка розповіла про особливості роботи з ґендерно чутливою тематикою в медіа, навела конкретні приклади етичних порушень, проаналізувала, наскільки уважні до цих аспектів і нюансів регіональні ЗМК, і звернула увагу на електронні ресурси та спільноти у «Фейсбуці», де всі охочі зможуть отримати більше інформації («Повага», «Ґендер в деталях», «Жінки – це 50% успіху України», «Фемінізм УА», «Фемінізм в деталях»). Наталія Сіробаб зауважила, що поняття «ґендер» стосується не лише фемінізму. Вона охоплює ширшу проблематику й орієнтується на дотримання рівності в суспільстві та подолання стереотипів, які зокрема ретранслюються через медіа.

Участь в обговорені порушених питань узяли участь викладачі, студенти університету й учениця Розсошенської гімназії Ольга Чумак, яка пише наукову роботу з ґендерно чутливої журналістики та аналізує публікації в місцевих виданнях. Майстер-клас відбувся в межах просвітницької діяльності Центру дослідження полтавської журналістики ПНПУ імені В. Г. Короленка, який раніше вже проводив подібні заходи – лекцію-презентацію соціологині Національного університету «Києво-Могилянська академія» Тамари Марценюк і тренінг журналістки Центру прав людини Zmina Ірини Виртосу.

You may also like...