«Не музи, а мʼязи»: у Полтавському педуніверситеті презентували вправник із творчопису

30 листопада 2023 р. до Полтави завітала Марія Титаренко, яка презентувала вправник «Не музи, а мʼязи. 50 вправ із творчопису» видавництва «Лабораторія».

Марія Титаренко  ̶  есеїстка, поетка, журналістка, медіадослідниця, лекторка, засновниця Магістерської програми з медіакомунікацій Українського Католицького Університету, членкиня PEN Ukraine. Викладає есеїстику, художню репортажистику, сторітелінг, креативне письмо.

Цикл зустрічей із авторкою вправника розпочався з майстер-класу на факультеті філології та журналістики Полтавського національного педагогічного  університету мені В. Г. Короленка, ініційованого кафедрою журналістики ПНПУ. Координаторка заходу старша викладачка кафедри Оксана Зелік привітала Марію Титаренко із виходом вправника, що його на факультеті вже вдалося апробувати на деяких курсах.

Долучився до заходу й доцент кафедри Сергій Шебеліст, який нині служить у лавах ЗСУ, надіславши авторці і присутнім щире відеопривітання. Марія зазначила, що він як фахівець із есеїстики причетний до створення вправника, адже надав цінні поради й рекомендації.

На майстер-клас завітали також викладачі й студенти факультету історії та географії (кафедра історії України) і факультету технологій та дизайну (кафедра культурології), оскільки навички креативного письма знадобляться історикам і культурологам у навчальній та майбутній професійній діяльності, а літературний інструментарій, представлений у книжці, буде корисним для творчого саморозвитку.

Марія Титаренко підготувала цікаву презентацію, ознайомила присутніх зі структурою вправника, алгоритмом виконання творчих завдань, кожне із яких підкріплене яскравими прикладами із художньої літератури, публіцистики чи роботами студентів, які викладачка архівували протягом кількох років. Обравши інтерактивну форму спілкування, спікерка поділилася власним педагогічним досвідом, методичними аспектами викладання креативного письма й журналістської майстерності, наголосивши на тому, що вправник має універсальне спрямування – допоможе всім, хто хоче спробувати себе в художній літературі, есеїстиці, репортажистиці тощо.

Деякі завдання аудиторія виконувала разом із медіадослідницею: присутні у креативний спосіб привіталися з авторкою вправника, працювали з візуальними дієсловами, афоризмами, прислівʼями та приказками, міркували про  сенсибельність (здатність у тексті подразнювати органи чуття читача) та ольфакторний простір (простір запаху в тексті). Учасники й учасниці заходу активно ділилися з Марією враженнями від майстер-класу. Усі охочі могли придбати вправник із автографом.

Після майстер-класу Марія Титаренко відвідала студію Українського радіо «Полтава», де поспілкувалася із відомим журналістом, редактором радіо філії АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Полтавська регіональна дирекція “ЛТАВА”» Олександром Бобошком. Ця зустріч стала важливим аспектом співпраці кафедри журналістики із філією, яка є зовнішнім стейкголдером освітніх програм бакалаврського та магістерського рівнів, що реалізуються на кафедрі.

Полтавці продовжили знайомство із новим виданням у книгарні «Є», де відбулася презентація книжки. Модераторка заходу доцентка кафедри журналістики ПНПУ імені В.Г. Короленка Марина Свалова поговорила з Марією Титаренко про її перші, дитячі, творчі спроби, досвід викладання креативного письма, роботу над структурою вправника. Медіадослідниця розповіла про цікаві ситуації спілкування зі своєю маленькою донечкою, які вона описала в попередній книжці «Комунікація від нуля. Есеї для Мані» (2019), довела, що особливості дитячого мовлення можуть стати багатим матеріалом для того, хто хоче виробити свій оригінальний творчий почерк, створила для аудиторії власну «акустичну мапу Полтави».

Студентки факультету філології та журналістики Анна Біда й Валерія Малік представили свої матеріали, написані за вправником із творчопису на заняттях із курсів «Журналістська майстерність» і «Креативне письмо».

Марія Титаренко переконана, що шлях до літературного успіху – це насамперед систематична робота над собою, читання різноманітної літератури, вивчення фольклору, уважне фіксування власного комунікативного досвіду.

Аудиторія активно долучилася до творчого діалогу авторки й модераторки, ставила запитання й ділилася враженнями. Говорили про доцільність видання другої частини вправника, адже в авторки залишилося ще багато неопублікованих вправ та прикладів. Охочі натренувати свої креативні мʼязи придбали книжку. Кожен автограф був індивідуальним: Марія Титаренко запитувала про творчі плани, повʼязані з цією книжкою, тому вправник стане для всіх, хто його придбав на майстер-класі та на презентації, першим кроком до реалізації власної письменницької мрії.

Кафедра журналістики ПНПУ імені В.Г. Короленка дякує Марії Титаренко за теплу, щиру атмосферу спілкування, зичить успішної реалізації всіх задумів і сподівається на подальші зустрічі.

You may also like...