Професорки Ольга Ніколенко, Лідія Мацевко-Бекерська, учителька та аспірантка Катерина Ніколенко взяли участь у міжнародній грантовій програмі в Японії

Із 27 листопада 2023 року по 10 грудня 2023 року в університетах Японії відбулася низка освітніх і культурних заходів за участі японських та українських викладачів і студентів у межах реалізації міжнародного грантового проєкту “Development of Studies of World Literature through Cooperation with Literary Teaching in Ukraine” («Розвиток вивчення світової літератури у співпраці з літературною освітою в Україні»). Організація  проєкту – Japan Society for the Promotion of Science. Керівник проєкту – Dean and Professor Susumu Nonaka (Saitama University, Japan). Підтримка проєкту – Посольство Японії в Польщі.

Головна мета проєкту – здійснення досліджень світової літератури, обмін досвідом у галузі викладання української та зарубіжної літератури в закладах середньої та вищої освіти України та Японії.

У міжнародній грантовій програмі з української сторони взяли участь завідувачка кафедри світової літератури Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка, докторка філологічних наук, професорка, заслужена діячка науки і техніки України, голова ГО «Ukrainian-Japanese Slavonic Society», директорка Центру українсько-японської дружби «Sakura» ПНПУ імені В.Г. Короленка, авторка підручників і посібників із зарубіжної літератури Ольга Ніколенко, завідувачка кафедри світової літератури Львівського національного університету імені Івана Франка, докторка філологічних наук, професорка, директорка Науково-методичного центру дослідження та викладання літератури ЛНУ імені Івана Франка, авторка підручників і посібників із зарубіжної літератури Лідія Мацевко-Бекерська, учителька і аспірантка Львівського національного університету імені Івана Франка, учасниця міжнародних програм для молоді у Європі та Азії,  авторка підручників і посібників із зарубіжної літератури Катерина Ніколенко.

Візит українських науковиць до Японії став можливим завдяки підтримці з боку ректорки Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Марини Гриньової та ректора Львівського національного університету імені Івана Франка Володимира Мельника.

У межах співпраці між Saitama University та Полтавським національним педагогічним університетом імені В.Г. Короленка (у 2021 р. між вишами підписано угоду про співробітництво та меморандум про академічну мобільність) відбулася офіційна зустріч President of Saitama University Takafumi Sakai з українськими науковицями. Під час зустрічі професорка Ольга Ніколенко, професорка Лідія Мацевко-Бекерська, учителька та аспірантка Катерина Ніколенко висловили глибоку вдячність Saitama University і особисто  President Takafumi Sakai, а також Dean and Professor Susumu Nonaka за здійснення академічної мобільності полтавськими студентами, проведення щорічних наукових семінарів для студентів Saitama University, ПНПУ імені В.Г. Короленка, ЛНУ імені І. Франка, підготовку спільних конференцій, збірників статей та перспективи подальшої співпраці.

Протягом двох тижнів українські викладачі прочитали низку лекцій, а також провели семінари, круглі столи, культурно-просвітницькі заходи у п’яти університетах Японії.  

28 листопада 2023 р. в Tokyo University відбулася лекція професорки Ольги Ніколенко «Тема Другої світової війни у сучасній літературі», а також круглий стіл, на якому виступили професорка Лідія Мацевко-Бекерська про концепт «радості» у світовій літературі та вчителька й аспірантка Катерина Ніколенко про сучасну українську поезію. У Tokyo University була представлена виставка малюнків українських дітей, які взяли участь у творчому конкурсі «Час, у якому ми живемо», організованому всеукраїнським журналом «Зарубіжна література в школах України» (головний редактор і видавець – Дмитро Лебедь). Організаторка заходу – завідувачка кафедри слов’янських мов і літератур Токійського університету, Professor Kumi Tateoka.

29 листопада 2023 р. в Saitama University відбувся науковий семінар, на якому виступила професорка Ольга Ніколенко на тему «Скарби українського бароко». У семінарі взяли участь японські професори й студенти, які мали змогу долучитися до мистецтва України та світу XVII, зокрема творчості І. Величковського, Л. Барановича, Г. Сковороди, живопису й архітектури доби бароко. Організатор заходу – Dean and Professor Susumu Nonaka.  

30 листопада 2023 р. в Saitama University в межах семінару про світову драматургію і театр українські науковці Ольга Ніколенко і Катерина Ніколенко прочитали для японських студентів і викладачів дві лекції про Миколу Гоголя: «Життєві й творчі шукання Миколи Гоголя», «П’єса «Ревізор» в контексті традицій українського народного театру (вертеп)». Присутні  також мали змогу познайомитися із малюнками дітей із різних регіонів України. Організаторка заходу – Professor Takako Arai.

1 грудня 2023 р. в Keio University відбулися лекції для японських студентів, викладачів й представників громадськості. Професорка Ольга Ніколенко прочитала лекцію на тему «Сучасна Україна та літературна освіта». Учителька й аспірантка Катерина Ніколенко прочитала лекцію на тему «Сучасна українська література», у якій висвітлила творчість В. Стуса, С. Жадана, Л. Костенко та ін. Дискусантами виступили професор Лідія Мацевко-Бекерська та Associate Professor Go Koshino, які висловили коментарі й запитання лекторам. Після дискусії відбувся круглий стіл, на якому студенти мали змогу поставити українським та японським науковцям запитання. Організаторка заходу – Professor Yoko Kumanoya.

4 грудня 2023 р. в Sophia University відбувся науковий семінар, присвячений театру. У першій частині семінару виступили професорка Лідія Мацевко-Бекерська із лекцією на тему «Український класичний театр» і професорка Ольга Ніколенко з лекцією на тему «Український театр модернізму (Лесь Курбас і Микола Куліш)». У другій частині семінару виступила вчителька і аспірантка Катерина Ніколенко, яка прочитала лекцію на тему «Поезія Сергія Жадана та її сприйняття на Заході й Сході». Японські студенти взяли активну участь в обговоренні доповідей і поставили лекторкам низку цікавих запитань.

Організатор заходу – Professor Shin`ichi Murata.

5 грудня 2023 р. в Kyoto University відбулися лекції про художню літературу та освіту України. Професорка Лідія  Мацевко-Бекерська прочитала лекцію на тему «Український літературний модернізм», а професорка Ольга Ніколенко прочитала лекцію на тему «Літературна освіта в Україні». Організатор заходу – Professor Tadashi Nakamura.

У межах візиту українських науковиць у Японію також відбулися зустрічі з представниками інших університетів та наукових установ щодо подальшої співпраці.

Ректорат і вчена рада Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка висловлює щиру подяку японським університетам та колегам за міцну підтримку України та розвиток наукових, освітніх і культурних зв’язків!

You may also like...