Почесні професори Сін’їті Мурата і Сусуму Нонака (Японія) прочитали лекції для студентів-філологів і старшокласників про японський театр у Центрі українсько-японської дружби «Sakura» ПНПУ імені В.Г. Короленка

16 лютого 2024 року Почесні професори Сін’їті Мурата і Сусуму Нонака (Японія) прочитали відкриті лекції про японську літературу і культуру для студентів-філологів і старшокласників. Науковий захід був організований онлайн кафедрою світової літератури в Центрі українсько-японської дружби «Sakura» Полтавського  національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка.

Деканка факультету української філології та журналістики, доцентка Оксана Кирильчук сердечно привітала японських професорів Сін’їті Мурата і Сусуму Нонака, які зробили значний внесок у світову науку, а також в укріплення дружби між Україною і Японією.

Докторка філологічних наук, професорка, завідувачка кафедри світової літератури Ольга Ніколенко розповіла студентам і школярам про тривалу історію співробітництва ПНПУ імені В.Г. Короленка з японськими університетами,  зокрема Sophia University (Токіо) і  Saitama University (Сайтама), а також представила творчий доробок високоповажаних гостей.

Доктор філологічних наук, професор, декан докторантури Sophia University, Почесний професор ПНПУ імені В.Г. Короленка Сін’їті Мурата прочитав українською мовою лекцію на тему «Сучасні аспекти древнього японського театру». Доповідач глибоко і майстерно висвітлив історію театру Но, розкрив його стильові особливості та вплив на сьогодення. Окрім цікавої розповіді, слухачам дуже сподобалися унікальні відеоматеріали із вистав видатних майстрів японського театру.

Доктор філологічних наук, професор, декан гуманітарного факультету Saitama University Сусуму Нонака прочитав лекцію на тему «Народна казка «Момотаро»: погляд із Японії». Спочатку він звернувся зі словами палкої підтримки до української молоді, яка переживає надскладний час.

Студенти-філологи й старшокласники із захопленням побачили справжній японський паперовий театр і виставу «Момотаро» у виконанні студентки Saitama University Адзу (англійською мовою). Потім професор Сусуму Нонака продовжив свою лекцію українською мовою, в якій яскраво продемонстрував риси національного характеру в образі Момотаро. Він переконливо розкрив значення популярного казкового героя в різні епохи Японії, зокрема під час Другої світової війни. Героїчна боротьба Момотаро із чудовиськами, як зауважив професор Сусуму Нонака, переконує в тому, що добро завжди перемагає зло.

Викладачі й студенти-філологи ПНПУ імені В.Г. Короленка, старшокласники полтавських шкіл щиро дякують японським професорам Сін’їті Мурата і Сусуму Нонака за незабутні лекції й можливість проникнути в таємниці японської культури. Співпраця триває!

You may also like...