Кафедра журналістики провела для школярів медіатренінг із коміксової журналістики

16 лютого 2024 р. факультет української філології та журналістики Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка підготував для  старшокласників міста й області низку креативних локацій.

У День єднання відбулася урочиста Академія з нагоди відкриття Навчально- наукового інституту іноземних мов. Усі факультети університету не лише прийшли привітати колег, а й підтримали їх, зорганізувавши тематичні локації, присвячені країнам-партнерам університету.

Факультет української філології та журналістики мав особливу місію – представити Україну як рівну партнерку країн Європейського Союзу, Америки та Азії.

Кафедра журналістики запросила охочих старшокласників на чергове засідання Медіалабораторії, яке присвятили українській коміксовій журналістиці.

На зустріч завітали вихованці зразкового художнього колективу гуртка літератури та публіцистики «Діалог» (керівниця – Яна Лебідь), вихованці зразкового художнього колективу гуртка «Юний журналіст» ОЦЕВУМ (керівниця – Ірина Синягівська), комунального закладу «Полтавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5 Полтавської міської ради Полтавської області» разом з учителями (директорка – Тамара Жага),  Ліцею №14 «Здоров’я» Полтавської міської ради (директорка – Віра Піддубна).

Старша викладачка кафедри журналістики Оксана Зелік ознайомила учасників зібрання з етапами становлення коміксової журналістики, розповіла про комікси «Палестина» Джо Сакко і «Маус» Арта Шпіґельмана, про тематичну розмаїтість української коміксової журналістики.

Практична частина роботи була присвячена аналізу журналістських матеріалів, написаних у жанрі коміксу. Для роботи обрали сайт «Заборона.юа», на якому представлені комікси на актуальні суспільно-політичні події. Так, увагу школярів привернули комікси «Слова, які я більше не скажу: комікс Анастасії Оприщенко про роботу горя після втрати», «Невидимки: комікс Анастасії Оприщенко про життя після ампутації», «Каміння, що говорить з нами. Як відноситися до пам’ятників колоністам, тиранам і диктаторам», серія коміксів про життя в Криму під час війни та ін.

Старшокласників зацікавили виражальні особливості цього жанру, поєднання малюнку із інтерв’ю, репортажем, тревелогом, розслідуванням  і т. ін, вони обговорювали, чи може комікс формувати певні правила поведінки у суспільстві.

Жваво учні, учителі і викладачі кафедри обговорювали теми, які б старшокласники хотіли актуалізувати, обравши для комунікації із полтавцями.

Зустріч видалася цікавою, пізнавальною, креативною. Школярі вчилися обирати теми для журналістських матеріалів, спираючись не лише на свої інтереси, а й на запити цільової аудиторії.

Завідувачка кафедри журналістки професорка Світлана Семенко запросила школярів на навчання в ПНПУ імені В. Г. Короленка за акредитованими освітніми програмами, а також закликала брати участь у творчих проєктах кафедри журналістики, як от «Конкурс “Звитяга” на пошану Євгена Перепелиці», «Конкурс соціальної реклами читання», «МедіаТерра», «Допис в газету», «Теревені» та ін.

Після зустрічі викладачі кафедри журналістики провели індивідуальні консультації з учнями, які працюють над дослідницькими і журналістськими проєктами.

Запрошуємо всіх охочих долучатися до роботи Медіалабораторії!

You may also like...