Викладачі кафедри української мови в рамках тижня факультету української філології та журналістики провели методичний захід «Сертифікація вчителів української мови та літератури: від ідеї до результатів»

На факультеті української філології та журналістики 02 квітня 2024 року в «Лінгвістичному центрі» кафедри української мови відбулася зустріч із сертифікованим учителем української мови та літератури Полтавської загальноосвітньої школи
І–ІІІ ступенів № 2, випускницею 2019 року другого (магістерського рівня) освітньо-професійної програми «Середня освіта (Українська мова і література)» Вітою Василівною Маляр, викладачами кафедри української мови, студентами ІІ–ІV курсів спеціальності 014.01 Середня освіта (Українська мова і література).

Доцент кафедри української мови, кандидат філологічних наук, експерт третього етапу щодо оцінювання практичного досвіду вчителів української мови та літератури Тетяна Іванівна Ніколашина представила присутнім сертифікованого вчителя Віту Василівну Маляр, відзначивши, що сертифікація – це одна із найвідповідальніших подій у житті вчителя української мови та літератури, а також закладу вищої освіти, у якому педагог навчався. Ідея сертифікації – мотивувати вчителів української мови та літератури до фахового самовдосконалення, пошуку й упровадження сучасних методик навчання та виховання, а також віднайти найкращих представників професії, які готові ділитися досвідом задля розвитку української освіти. У 2023 році в Полтавській області в сертифікації брали участь 20 вчителів української мови та літератури, сертифікат отримали – 11 учителів.

Тетяна Іванівна схарактеризувала 15 професійних компетентностей вчителя української мови та літератури, які реалізують Державний стандарт базової середньої освіти на першому етапі, наголосила на тому, що сертифікацію учитель може проходити, якщо має стаж роботи 2 роки, тому важливо зараз сумлінно здобувати знання, формувати фахові компетентності в Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка. Якісна філологічна освіта – це старт професійного зростання.

Віта Василівна Маляр окреслила три етапи щодо проходження сертифікації вчителів української мови та літератури (ЗНО, самопрезентація, експерти вивчають практичний досвід претендента), показала самопрезентацію роботи в школі, відзначила, що сертифікація – це унікальна можливість перевірити власні сили, знання, уміння. Девіз сертифікованого вчителя: «Іди туди, де страшно». Усі турбулентності та сумніви виявилися вартими результату, оскільки проходження сертифікації збагатило не лише знання, а й уможливило відчуття власної професійної значущості.

Експерт третього етапу щодо оцінювання практичного досвіду вчителів української мови та літератури, заслужений учитель України, учитель української мови та літератури ліцею № 14 «Здоров’я» Ірина Іванівна Кисла наголосила на тому, що сертифікація – це сходинка професійного зростання і безцінний досвід, можливість не лише визначити сильні та слабкі сторони у професійній діяльності, а й провести глибокий самоаналіз власної професійної діяльності, окреслити вектор руху на майбутні три роки.

Декан факультету української філології та журналістики Оксана Борисівна Кирильчук привітала Віту Маляр з успішнім проходженням сертифікації. «На мою думку, – зауважила очільниця факультету, – сертифікація та її проходження вчителями – це логічний процес реформування школи, це мотивація зростати професійно, ділитися своїм досвідом із іншими колегами».

Завідувач кафедри української мови Ірина Григорівна Павлова наголосила на важливості проходження сертифікації: «Спробувати себе в ролі сертифікованого вчителя – це не тільки визнання власних знань і вмінь, а й величезна робота над самоосвітою, самовдосконаленням, саморозвитком, необхідністю професійного зростання в контексті формування ключової компетентності – “вчитися протягом життя”».

Співпраця із сертифікованими вчителями української мови та літератури, експертами третього етапу вможливлює практичну реалізацію педагогічно-освітніх завдань, засвідчує сталі традиції кафедри української мови Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка.

Висловлюємо щиру подяку Управлінню Державної служби якості освіти у Полтавській області та його очільникові Юрію Петровичу Кращенку, начальниці відділу роботи з експертами та сертифікації Наталії Віталіївні Корягіній, заступниці начальника відділу роботи з експертами та сертифікації Юлії Ігорівні Боловацькій за можливість професійно зростати та обмінюватися досвідом!

You may also like...