Національно-патріотичне виховання на факультеті української філології та журналістики

5 квітня 2024 року на факультеті української філології та журналістики Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка відбулась щемлива і суспільно значуща подія – літературно-меморіальна презентація збірки Степана Чубенка «Я зрозумів сенс життя», на яку була запрошена мама Героя. Організувала та модерувала зустріч професорка кафедри української літератури Світлана Ленська. У затишній кімнаті-музеї Раїси Кириченко зібралися викладачі факультету та студенти освітньо-професійних програм спеціальностей 014.01 Середня освіта (Українська мова і література), 035.01 Філологія (Українська мова і література) та 061. Журналістика.

Мистецько-виховне дійство розпочалося з хвилини мовчання, якою присутні вшанували всіх загиблих у російсько-українській війні. Щемливо й трепетно прозвучали слова вірша Оксани Максимишин-Корабель «Мамо, не плач. Я повернусь весною…» у майстерному виконанні студентки групи У(н)-32 Римми Алахвердієвої. Потім слово взяла мама загиблого патріота Сталіна Чубенко. Вона працює вчителькою в школі, яка нині носить ім’я її сина. Пані Сталіна розповіла про дитячі й юнацькі роки свого сина, про його захоплення футболом (хлопець був воротарем і капітаном краматорської юнацької команди «Авангард»), разом із друзями опікувався місцевим дитячим будинком. Він ріс чесним, мужнім і сміливим.

У 2014 році, коли російські окупаційні війська вдерлися на Донбас і почали збирати банди так званих ДНР і ЛНР, Степан Чубенко допомагав українським військовим боронити Краматорськ. Під час окупації міста він виїхав до родичів, але повернувся, щоб виборювати незалежність України.

У липні 2014 року Степана Чубенка розстріляли бойовики ДНР. Посмертно юнак був удостоєний звання народного Героя України та нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Розповідь про 16-літнього патріота викликала гарячу емоційну реакцію слухачів. Завершилася зустріч віршем «Герої не вмирають» Зої Журавки у натхненному виконанні студентки групи У(н)-23 Мілени Хижої.

З вдячними словами до матері Героя звернулися декан ФУФЖ Оксана Кирильчук та професорка кафедри української літератури Світлана Ленська.

Національно-патріотичне виховання молоді – невід’ємний складник професійного становлення майбутнього вчителя, філолога, журналіста. Прикладом мужності, стійкості й незламності є життя-подвиг Степана Чубенка.

You may also like...