Тиждень факультету української філології та журналістики у Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г. Короленка

У межах тижня факультету української філології та журналістики і відзначення 110-ої річниці Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка з 1 по 5 квітня 2024 р. на факультеті проведено змістовні та цікаві заходи

Протягом п’яти днів студенти і викладачі на чолі з очильницею факультету Оксаною Кирильчук гостинно відкривали центри та авдиторії для учнів і вчителів, щоб продемонструвати успіхи, таланти, досягнення і перемоги студентства.

Розпочався філологічний марафон Міжнародними науковими читаннями студентів факультету «Актуальні питання філології та журналістики». Тепло привітала викладачів і студентів факультету, а також гостей – учнів і вчителів м. Полтави та Полтавської області ректорка ПНПУ імені В.Г. Короленка Марина Гриньова. Весняні співи у виконанні народного фольклорного ансамблю імені Павла Бакланова «Жива вода» (керівник –  Лариса Бакланова) і запальні танці Skovoroda-dance юних акторів студентського театру «Глобус», лауреата Короленківської премії (керівник – доцентка Наталія Тарасова) створили святкову емоційну атмосферу. Проректор із наукової роботи Василь Фазан урочисто відкрив Наукові читання студентської та учнівської молоді з міжнародною участю. На пленарному засіданні із доповідями виступили студенти, а також учні – переможці всеукраїнського конкурсу наукових робіт МАН:  Дар’я Пасинога (керівник – учителька Лілія Демченко), Софія Єрмакова, Олександра Макуха (керівник – учителька Оксана Пропастіна). Професорки Ольга Ніколенко, Світлана Ленська, Світлана Семенко розкрили учням і студентам секрети професійного успіху, налаштували на подолання дослідницьких вершин, на нові наукові досягнення і звершення.

Викладачі факультету провели відкриті лекціїдля старшокласників і студентів. Професорка кафедри світової літератури Ольга Ніколенко презентувала тему «Art in wartime» учням Кременчуцького ліцею № 4 «Кремінь». На лекцію доцентки кафедри української літератури Віри Мелешко до Центру української мови завітали учні Наукового ліцею № 3 разом з учителькою – Героєм України Тетяною Балагурою.

Потужний методичний захід «Сертифікація вчителів української мови та літератури: від ідеї до результатів»відбувся 2 квітня на кафедрі української мови. Доцентка кафедри української мови, експерт третього етапу щодо оцінювання практичного досвіду вчителів української мови та літератури Тетяна Ніколашина познайомила присутніх із сертифікованою вчителькою Вітою Маляр, відзначивши, що ідея сертифікації – це мотивування вчителів української мови та літератури до фахового самовдосконалення, пошуку й упровадження сучасних методик навчання та виховання, а також можливість віднайти найкращих представників професії, які готові ділитися досвідом задля розвитку української освіти.

Значна частина заходів тижня факультету української філології та журналістики були присвячені проблемам літературної творчості. Різні локації презентували непереможну силу публіцистичного, художнього, перекладацького слова. Прямий зв’язок із доцентом кафедри журналістики Сергієм Шебелістом, який знаходиться зараз на фронті, був для студентів і викладачів не тільки уроком справжньої публіцистики, а й втіленням вищої журналістської етики: «Пиши, як живеш». Модератор засідання читацького клубу – доцентка кафедри журналістики Марина Свалова.

Доцент кафедри романо-германської філології Богдан Стороха долучив учасників полілогу #перекладмій до власної творчої майстерні. Розмова викладача торкалася як загальних питань мистецтва художнього перекладу, так і окремих робіт, здійснених протягом останнього десятиліття. Викладач познайомив студентів і колег зі своїми перекладами творів: Томаса Геттхе. «Nox» (збірка «Вертиголов та інші політичні тварини». Київ : Грані-Т, 2011); Крістіана Крахта «Імперіум» (Чернівці: «Книги 21», 2018); Дмітрія Капітельмана «Мій незримий батько» (Чернівці: «Книги 21», 2018).

Студентський театр «Глобус» (керівник доцент кафедри світової літератури Наталія Тарасова) підготував на відкриття тижня факультету SKOVORODA-DANCE, поєднавши сучасні ритми Сергія Жадана та давню мудрість українського філософа. 2 квітня студентський театр для учнів та студентської молоді провів Флористичний фестиваль поезії, де прозвучали поетичні рядки різними мовами, народні і сучасні пісні, інструментальна музика та поставлено театралізовані сценки, пов’язана із квітами. Для гостей – учнів Полтавського ліцею № 1 –  студенти запропонували інтерактиви, флористичні вікторини і квести, змістовні та пізнавальні презентації про символіку квітів, флористичні мотиви у творах українських і зарубіжних письменників, про квіти у живописи та музиці тощо. Такі заходи сприяють різносторонньому вихованню патріотів, шанувальників і знавців рідної природи, надихають учнів, студентів, викладачів сприймати і цінувати прекрасне.

Викладачі факультету провели цикл читацьких конференцій: про фільм «Вавілон ХХ» за романом «Зелені Млини» Василя Земляка (доцентка кафедри української літератури Лариса Литвин); «Нобелівська академія» (доцентка кафедри світової літератури Тетяна Конєва); «Найнезахищеніші: діти – тварини – війна» за книгою Олени Захарченко «Тільки не гавкай» (старша викладачка кафедри української літератури Галина Білик). Аналізуючи творчість Олени Захарченко – письменниці, журналістки, екоактивістки, Галина Білик разом зі студентами групи УФ-21 наголосила на реалізмі, психологізмі, мотивному розмаїтті й актуальності збірки «Тільки не гавкай», вирізнила її основну ідею: «Людина рятує тварину, а водночас – тварина рятує людину, відволікаючи від жаху війни, додаючи їй душевної сили, певності, спокою».

03.04.2024 року в навчально-науковій лабораторії кафедри української мови «Лінгвістичний центр» відбувся просвітницький захід «Розстріляне мовознавство». Здобувачі ОП «Середня освіта (Українська мова і література)» та «Філологія» перегорнули приховувані довгий час для українства сторінки мовознавчої національної історії, познайомилися з елітарними лінгвоперсонами, «зайшли в їхню Долю», провели непрості паралелі із сучасністю, поміркували про вектори мовної політики в Україні, укотре впевнилися в необхідності утверджувати Українське Слово в усіх царинах суспільного життя.

Студентська творчістьі наукові досягнення були представлені здобутками студента 4 курсу Ігоря Олюхи. На презентації результатів наукового дослідження «Лінгвістична особистість Сергія Смеречинського» студент проаналізував витоки формування елітарної, без перебільшення, лінгвоособистости, її місце на українській пуристичній мапі. Належну увагу доповідач приділив оцінці діяльности мовознавця його сучасниками та з’ясуванню впливу лінгвістичних поглядів Смеречинського на розвиток українського мовознавства доби незалежности.

4 квітня відбувся майстер-клас Аліни Логвиновської, учительки української мови та літератури опорного закладу «Хорольська гімназія Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області», на тему  «Практичні прийоми створення візуального контенту для діяльності / творчості вчителя з використанням платформи Canva». Під час майстер-класу Аліна Логвиновська розповіла про можливості використання сервісу Canva – онлайн-інструмента графічного дизайну, де можна створювати презентації, робочі картки для уроків, картки самооцінювання, комікси, відео, фотоколажі, стіннівки тощо. 

Мистецьким підсумком тижня факультету став Літературний вернісаж «Нас не там весна зустріла…»: Поетичний полілог (Поліна Ярова, Кирило Виновой, Ярослав Водяницький, Марина Боровська, Олена Суптеля, Ігор Ольховий); Студентський театр «Факультет F» «Ми просто йшли. У нас нема зерна неправди за собою…»: До 210-річчя Тараса Шевченка (керівник – доцентка кафедри української літератури Ганна Радько); Фольклорний гурт «Кант» (керівник – Ігор Дорошенко). Молода факультетська поетична парость зініціювала і публічно представила полілог навколо питання, яким переймається не одне покоління поетів, починаючи з античних часів: що є поезія ? Яка її роль в житті суспільства ? Аргументували свою позицію і намагалися дати відповіді на питання і поети-філологи, і гості вернісажу, і студентський театр, і фольклорний гурт. Відчувався нерозривний зв’язок між глядачами і учасниками дійства (модераторка – доцентка кафедри світової літератури Ольга Орлова).

5 квітня 2024 року на факультеті української філології та журналістики Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка відбулась щемлива і суспільно значуща подія – літературно-меморіальна презентація збірки Степана Чубенка «Я зрозумів сенс життя», на яку була запрошена мама Героя.

Мистецько-виховне дійство, організоване кафедрою української літератури (професорка Світлана Ленська), було приурочене пам’яті Степана Чубенка – 16-річного хлопця, який загинув від рук ДНРівців 2014 року за свою проукраїнську позицію. Посмертно юнак був удостоєний звання народного Героя України та нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. На захід зібралися студенти й викладачі факультету української філології та журналістики. Студентки Римма Алахвердієва та Мілена Хижа проникливо прочитали вірші про загиблих синів України.

Тиждень факультету української філології та журналістики засвідчив потужний творчий і науковий потенціал викладачів і студентів, уміння працювати на благо рідного університету та Перемоги.

Дякуємо звитяжцям, котрі боронять нашу свободу і незалежність, за можливість жити, навчатися, проводити наукові, культурно-просвітницькі заходи !

You may also like...