Кафедра української літератури втретє провела конкурс авторської різдвяної казки

25 грудня 2023 р., у день Різдва Христового, уже традиційно було оголошено підсумки Конкурсу «Казка до Миколая», який учергове провела кафедра української літератури Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. 2021 року конкурс зініціювала й щорічно організовує літературна студія «Заспів» (керівниця – старша викладачка Галина Білик); ним творча спільнота факультету філології та журналістики вшановує пам’ять колеги – науковки, педагогині, письменниці, колишньої співробітниці кафедри української літератури Юлії Волощук (1984–2020).

До мистецького турніру було запрошено першокурсників денної та заочної форми навчання – здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за освітньо-професійними програмами «Середня освіта (Українська мова і література)», «Філологія (Українська мова та література)». Подали свої конкурсні роботи понад двадцять учасників, головно з групи майбутніх педагогів-словесників У-11 (кураторка – доцентка Світлана Педченко), переважна більшість якої спробували себе в ролі казкарів.

Юні автори писали про різдвяні дива й пригоди, закликали творити добро, обстоювали родинні цінності, актуалізували свої оповіді воєнною темою: їхній Миколай допомагав українським воїнам на передовій і підтримував малечу в тилу – зміцнював віру дівчаток і хлопчиків у повернення рідних із фронту, у нашу перемогу. Відповідно до змісту казок було визначено тематичні номінації конкурсу: «Добре серце», «Помічник святого Миколая», «Світло Перемоги», «Фантастична вчителька».

Кожна конкурсна робота була оригінальною, відповідала жанровим нормам, демонструвала творчий пошук і знання різдвяних традицій, життєвих реалій, характерів людей, дитячої психології. Студенти грамотно оформлювали свою думку й увиразнювали художнє мовлення, уміло будували сюжет, діалог; подеколи доповнювали текст авторськими малюнками, поглиблюючи враження від твору міжмистецькими зв’язками.

Натхненна праця принесла якісний результат і визнання. Кожен конкурсант отримав прихильний відгук на свій допис і диплом учасника творчого змагання. А переможцями визнано: Марину Наріжну (1 місце за твір «Зимова оповідка»; група У-11); Аню Їжак (2 місце за твір «Зимове диво»; група У-11), Вероніку Коркішко (3 місце за твір «Найдорожчий подарунок»; група У-11). Їм вручили дипломи, солодкі призи та запрошення опублікувати свої конкурсні роботи у тематичному збірнику «Казка до Миколая», який невдовзі побачить світ.

Щиро дякуємо талановитій філологічній молоді за творчість, ініціативність, активну життєву позицію. Зичимо наснаги в усіх починаннях і підкорення високих вершин у навчанні й подальшій професійній діяльності. Віримо в перемогу України і в те, що всі наші задуми обов’язково здійсняться. До зустрічі на Конкурсі «Казка до Миколая» наступного року!

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *