«Дезінформація та імперські наративи»: у Полтавському педуніверситеті відбувся тренінг для студентів-журналістів

15 березня 2024 р. для здобувачів ОП «Журналістика» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка проєктна менеджерка, розробниця освітніх програм, медіатренерка Ірина Домненко, випускниця факультету української філології та журналістики, провела тренінг «Дезінформація та імперські наративи».

Ірина Домненко познайомилася з аудиторією і розповіла про свої закордонні стажування, закликала студентів використовувати всі нагоди, щоб розповідати світу про Україну й активно поширювати українські наративи.

Тренінг передбачав збалансоване поєднання теоретичного матеріалу і практичних завдань. Усі теоретичні аспекти студенти вчилися застосовувати на практиці, використовувати для аналізу медіатекстів й повідомлень різних типів.

Під час тренінгу мікрогрупи пропонували концепції власних видань, аналізували, як поширюється дезінформація, на які знання з психології спираються ті, хто її поширює.

Перша частина тренінгу заврешилася інтерактивом: майбутні журналісти та журналістки пояснювали, які імперські наративи про Україну закодовані у пропонованих зображеннях.

Після перерви на каву лекторка розповіла, як ці ж картинки коментувала іноземна аудиторія. Вона зауважила, що росія роками нав’язувала українському суспільству комплекс меншовартості, але також і визнала, що це типовий підхід усіх імперій щодо колоній.

Студенти досить вправно аналізували медіатексти і відзначили, що внаслідок підміни стандарту «баланс думок» текст стає маніпулятивним та небезпечним.

Повітряна тривога змусила продовжити тренінг в укритті. Учасники тренінгу аналізували власні стрічки новин, розмірковували, які чинники впливають на бажання поширювати інформацію.

Завершальна частина роботи мала ігровий характер: студенти разом з викладачами кафедри Лесею Лисенко і Оксаною Зелік аналізували, кому зі спікерів можуть належати пропоновані висловлювання. Під час рефлексії студенти відзначили, що саме це завдання їм сподобалося найбільше.

Студенти і викладачі кафедри журналістики висловили вдячність за цікаву зустріч та корисні практичні кейси медіатренерці Ірині Домненко.   Наступний тренінг, який організують 29 березня, буде присвячений громадянському суспільству.

You may also like...