21 лютого 2024 року на факультеті української філології та журналістики до Міжнародного дня рідної мови проведено мовно-літературний захід «Видно шляхи полтавськії і славну Полтаву…»

З вітальним словом звернулася декан факультету української філології та журналістики Оксана Кирильчук до шанувальників українського слова та красного письменства і наголосила, що за українську мову, національну ідентичність та право бути господарями на своїй землі гинуть кращі сини та доньки країни. Як і раніше, очевидна істина, що мова має значення, а особливо українська. Тільки рідна мова – це та рушійна сила, яка об’єднала українців та увесь світ й веде до Перемоги України.

Студенти групи У-11 Юрій Іващенко та Вікторія Масляк провели життєвими дорогами зачинателя нової української літератури та мови, присутні мали змогу пройтися полтавськими майданами, вулицями і провулками, якими ходив Іван Котляревський, пригадати уривки із «Енеїди», «Наталки Полтавки». Поет возвеличує патріотичні подвиги українського народу, закликає співвітчизників підкорити свої особисті інтереси інтересам суспільним, закликає самовіддано любити вітчизну, пройнятися життєдайним почуттям служіння їй.

Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували загиблих співробітників та випускників університету, які загинули на війні з російським агресором, захищаючи територіальну цілісність та суверенітет України.

Перед глядачами постав молодий Іван Котляревський та його кохана Наталка (уривок із повісті «Веселий мудрець» Бориса Левіна майстерно виконали Юрій Іващенко та Вікторія Масляк), пригадали знакові пам’ятні місця, пам’ятники, архітектурні споруди славетної Полтави.

Завідувачка кафедри української мови Ірина Павлова подякувала за проведений захід, за майстерну гру та виконання, зазначила, що Іван Котляревський через століття залишається найвідомішим полтавцем. Творчість славетного земляка має велике історико-мовне значення, яке полягає передусім у тому, що письменник своєю безсмертною «Енеїдою» розкрив функційний простір української мові, якою говорило населення цілого краю. Ірина Григорівна прочитала вірш «Котляревський» Івана Франка та наголосила на значенні української мови під час війни.

На заході панував дух української мови, літератури, пісні, українства.

У мовно-літературному заході до Міжнародного дня рідної мови «Видно шляхи полтавськії і славну Полтаву…» брали участь студенти факультету української філології та журналістики: Юрій Іващенко, Вікторія Масляк, Анна Топольник, Вікторія Чепела, Наталія Шевченко, Валерія Журба, Альона Терещенко, Леся Дерій, Ярослав Туменко, Ярослав Водяницький, Аліна Мариненко, Вікторія Пастухова, Карина Шиян, Надія Строганова, Софія Маркова, Юлія Хорольська.

Модератор заходу – доцент кафедри української мови, кандидат філологічних наук Тетяна Ніколашина; технічний супровід – старший лаборант кафедри української мови Олександра Коркоша.

You may also like...