Триває співпраця кафедри журналістики ПНПУ імені В. Г. Короленка й Комісії з журналістської етики

23 травня 2024 р. у межах Регіонального культурологічного фестивалю «Олена Пчілка в соціокультурному просторі» відбувся майстер-клас «Регіональна журналістика: традиції, цінності, особливості у воєнний час» від Комісії з журналістської етики.

Основні тематичні вектори заходу – особливості функціонування регіональної журналістики в умовах воєнного стану, важливість представлення регіональних аспектів у всеукраїнському інформаційному просторі, шляхи розвитку професійної майстерності й можливості самореалізації регіональних медійників.

Голова Комісії з журналістської етики Андрій Куликов наголосив, що нині не можна применшувати роль регіональних медіа, адже саме від них залежить і поінформованість аудиторії, і можливість ухвалювати рішення, важливі для безпеки, життя та здоровʼя людей в умовах російської агресії. Розповів експерт і про скарги на регіональні медіа, які розглядає Комісія з журналістської етики, про загальний рівень обґрунтованості скарг на матеріали в медіа та репутаційні ризики, повʼязані з цим.

Голова Наглядової ради НСТУ, членкиня Комісії з журналістської етики Світлана Остапа окреслила і позитивні моменти, і проблеми у функціонуванні регіональних медіа. Попри труднощі з фінансуванням та зменшення штату, інтерес до місцевих новин зростає, регіональні медіа виконують свою функцію. Саме тому, на її думку, важливо завжди дотримуватися журналістських стандартів і розуміти, що переосмислення деяких із них в контексті воєнного стану, – невідʼємна частина журналістської професії.

Почесна голова Національної асоціації медіа, членкиня Комісії з журналістської етики Тетяна Лебедєва акцентувала увагу студентів на понятті репутації медіа, разом з аудиторією міркувала над питаннями чутливості візуального контенту, який покликаний фіксувати воєнні злочини рф та інформувати про них українську громадськість і світову спільноту. Експертка також наголосила на важливості журналістики рішень і конструктивної журналістики для розвитку сучасного українського суспільства.

Студенти, які вивчають курси «Професійні стандарти журналістської діяльності», «Конфлікточутлива журналістика», ведуть науково-пошукову роботу при Центрі дослідження полтавської журналістики, активно ставили запитання, обговорювали проблеми й виклики, повʼязані з дотриманням норм професійного етики.

Деканка факультету української філології та журналістики, доцентка Оксана Кирильчук подякувала представникам Комісії з журналістської етики за інформативний майстер-клас, наголосила, що Меморандум про партнерство з КЖЕ, підписаний у квітні 2023 року, – важлива форма взаємодії університету з медійним організаціями, а такі спільні проєкти посилюють практичний складник журналістської освіти.

Очільниця кафедри журналістики професорка Світлана Семенко подякувала партнерам за актуальні кейси, цінні практичні поради й рекомендації, які будуть корисними і для оновлення освітньої програми «Журналістика» бакалаврського рівня.

Кафедра журналістики ПНПУ імені В.Г. Короленка дякує Комісії з журналістської етики за цікаву роботу зі студентами й готова до подальшої співпраці.

You may also like...